Kategorier

jerry

Vill du bli medlem?
klicka här!

Sagodelen Narren

Who's Online

2 visitors online now
1 guests, 1 bots, 0 members
Map of Visitors

Matlagning

MatlagningAtt kunna laga mat är viktigt när man är ute på sjön. Att äta god mat när man är ute och seglar behöver inte vara komplicerat, man kan om man vill, bara hacka upp lite grönsaker och hälla i en skål tillsammans med en liten skvätt olivolja och keso till, vips så har man en fräsch sallad att äta. Det gäller bara att vara kreativ.

Planering av mat ute på sjön är viktigt, på grund av att alla råvaror håller sig olika ute på havet. Det man ska tänka på innan man åker ut med båten är, hur länge ska man vara ute, hur många ska med och vad vill jag äta. Konserver är bra att ha med för att de håller länge. Potatis, morötter, lök och andra grönsaker håller bra om man förvarar dem rätt. Pasta, nudlar och hårt bröd är också bra att ha med liksom färska ägg, som håller länge om du förvarar dem på ett svalt ställe längst ned i botten på båten. Ska man bara ut på en dagstur med så kan man äta ungefär vad man vill, att då ha fixat mat innan man åker ut kan vara en god idé.

Dricksvatten är ett absolut måste att ha med sig. Beräkna cirka 2,5 liter vatten per person/dygn för matlagning och att dricka. Vi använder 5 liters vattendunkar i plast när vi är ute. De är lätta att bära om man måste gå långt för att hämta vatten. Lätta att rengöra och att packa undan. Stora fasta vattentankar i båten tycker vi är mindre lyckat!

Vill du för en kortare tid (max 2 dygn) ha med känsliga livsmedel som till exempel färskt kött att grilla, kan du ta en isolerad kylväska och fylla halva med djupfryst äppeljuice i paket istället för kylblock och sedan lägga i köttbiten eller någon annan känslig vara. Jätteenkelt!

För kokning och stekning använder vi Trangia-kök med rödsprit som bränsle. Ett Trangia-kök räcker ungefär att laga mat för 3 personer på. Är vi fler än tre använder vi två kök. Ingen explosionsrisk med rödsprit som bränsle jämfört med gasol som är tung och lägger sig i botten på båten om något läcker.(farligt) Tänk bara på att lågan har slocknat och brännaren har kallnat innan du fyller på ny rödsprit. För att spara bränsle använd små potatisar för att koka (de kokar snabbare än stora) och om du vill ha hårdkokta ägg, lägg i dem tillsammans med potatisen när det är 10 minuter kvar på koktiden. (sparar mycket bränsle på en vecka att göra så)

Det är viktigt att ta hand om miljön och att kunna laga mat…. därför tycker vi att det är viktigt på piratskolan att lägga ihop det till mat och miljö! Det man kan tänka på hemma om man lagar mat är att: koka upp vatten med lock, släng inte mat i onödan försök att köpa fair -trade och kanske odla maten själv! Det är bara några exempel på vad man kan göra för miljön.

 

Lycka till med maten!